Počet odsúdených za trestný čin týrania zvierat každý rok mierne stúpa

21.07.2012 Bratislava

Bratislava 21. júla (TASR) - Počet odsúdených páchateľov za trestný čin týrania zvierat od roku 2005 do minulého roka každoročne mierne stúpal.

Vlani slovenské súdy za trestný čin týrania zvierat, podľa paragrafu 378 nového Trestného zákona a jeho novely, odsúdili dovedna 13 osôb, ktoré spáchali 20 skutkov. Z odsúdených bol však len dvom uložený nepodmienečný trest odňatia slobody, deviatim podmienečný trest a zvyšným peňažitý či iný alternatívny trest. TASR o tom informovalo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

V roku 2010 bolo odsúdených za paragraf 378 rovnako 13 obžalovaných, avšak napríklad v roku 2005 to bolo len šesť osôb a v roku 2006 päť osôb. Za šesť rokov, od roku 2005 do roku 2010, na nepodmienečný trest odňatia slobody boli odsúdení len traja páchatelia, desiatkam ďalších bola uložená podmienka či iná forma trestu.

Minulý rok sa po úspešnej petičnej akcii za zmenu sadzieb v prípadoch týrania zvierat podarilo dosiahnuť zmenu platných právnych predpisov. Novela Trestného zákona, ktorá výrazne sprísňuje tresty za týranie zvierat, nadobudla účinnosť od 1. septembra 2011. Zvýšila sa horná hranica sadzby za opakované alebo zvlášť kruté týranie zvierat či utýranie zvieraťa z jedného na dva roky.

Pri viacerých zvieratách, chránených zvieratách alebo verejnom týraní sa hranica trestu posunula z troch na päť rokov. Pribudol aj paragraf o zanedbaní starostlivosti o zvieratá. Človek, ktorý pre nedbanlivosť spôsobí smrť alebo trvalé následky na zdraví viacerých zvierat, môže ísť od septembra do väzenia na jeden až dva roky. Pred rokom 2005 v starom Trestnom zákone išlo o trestný čin týrania zvierat podľa paragrafu 203.
 

Vyberte región